Boklista

Här listas samtliga Svens böcker i utgivningsordning (senast först):

Avsikt att förinta
Bonniers, 2008

Det sägs ofta att omänsklighet skulle vara ett särdrag hos vissa folkslag till exempel japaner eller serber eller araber eller vad fienden för tillfället kan heta. Andra tror att ett visst styrelseskick, såsom demokrati, eller ett visst ekonomiskt system såsom kapitalism, eller en viss religion såsom den kristna, skulle göra vissa omänskliga handlingar omöjliga.

Läs mer

Fadern, sonen och den heliga motorcykeln
Ordfront 2006

”Sven Lindqvist är en av Sveriges stora essayister”, skriver Ordfront. ”Han ställer de oväntade och ibland pinsamma frågorna. Hur kunde Gandhi förvandla barnets matvägran till en politisk kraft som skakade världens största imperium? Varför hade Darwin ständigt ont i magen?”

Läs mer

Framtidslandet
Ordfront, 2000, pocket 2001

Ingenting är förutbestämt. Det går att välja solidaritet och jämlikhet framför utslagning och maktlöshet. Det är budskapet Sven Lindqvist förmedlar i Framtidslandet. Med humor, vrede och pedagogisk precision punkterar han några av de mest seglivade myterna om arbete, välfärd och jämställdhet som spökat på debattsidor och ledarsidor under de senaste 20 åren. Ekonomismens uppblåsta profeter avrättas elegant.

Läs mer

Terra nullius – en resa genom ingens land
Bonniers, Stockholm 2005. Pocket 2006.

Ökenälskaren Sven Lindqvist har kört 1 200 mil genom detta påstådda ingenmansland, lyhörd för alla landskapets skiftningar. Samtidigt har han färdats genom 200 år av Australiens idéhistoria.

Hur gick det till när ett okänt ökenfolk år 1900 plötsligt steg fram som världens mest kända och omsdiskuterade urmänniskor?

Läs mer

Nu dog du

Bombernas århundrade

Bonniers 1999, Bonnierpocket 2000, 2008

Den 1 november 1911 böjde sig löjtnant Cavotti ut ur sittbrunnen på sitt flygplan, bräckligt som en kanot, och fällde den första bomben. Nu behövde man inte längre slåss med fiendens soldater utan kunde föra krig mot kvinnor, barn och gamla. Otaliga framtidsberättelser önskedrömde om global etnisk rensning ⎯ judar, svarta och kineser skulle utrotas. Juristerna försökte tämja kriget men det laglösa våldet i kolonierna slog som en svallvåg tillbaka över Europa.

Läs mer

Antirasister

Människor och argument i kampen mot rasismen 1750–1900

Bonniers 1995, Bonnierpocket 1996 och 1997

Hur fick Granville Sharp slut på negerslaveriet i England? Vad gjorde Henri Grégoire för att befria de franska judarna ur gettot? Vad sa Thomas Winterbottom till dem som påstod att negern är en apa? Vad lärde Friedrich Tiedemann av delfinerna?

Läs mer

Utrota varenda jävel
Bonniers, Stockholm 1992, Bonnierpocket 1993 (med rättelser och ytterligare skärpning av bokens grundtanke), Månpocket 2011 (omtryck av originalupplagan med förord av Stefan Jonsson)

Titeln på Sven Lindqvists bok är hämtad från Joseph Conrads klassiska roman Mörkrets hjärta. Med dessa tre ord slutar kolonisatören Kurtz sin uppsats om den europeiska civilisationens uppgift i världen.

Läs mer

Livstidsmänniskan

Om meningars mening

Stockholm: Ordfront 1992. Pocket Ordfront 1997. Atlas 2009.

Vad menar man med ”Att vara sig själv”? Sven Lindqvist undersöker det talesättet och trettiosju andra fantasieggande uttryck, slagord och meningar från Lao Tse till Proust.

Läs mer

Ökendykarna
Stockholm: Bonniers 1990. Pocket 1994.

Ökendykarna handlar om en förverkligad barndomsdröm, en lång resa genom Sahara. Det är ett uppbrottets, överlevnadskonstens och förvandlingarnas bok, som i hundra korta prosastycken gestaltar öknens ödslighet och dramatik, dess drömmar och mardrömmar.

Läs mer

Bänkpress
Stockholm: Bonniers 1988. En bok för alla 1991. Atlas 2009.

Bänkpress är en essay om bodybuilding, dess historia och filosofi. Den är också en berättelse om en intellektuell människas upptäcktsfärd i gymmens och kroppskultens modevärld. Träningen blir en väg till drömmar och barndomsminnen som tidigare varit oåtkomliga. De gestaltas i prosadikter som genom en söndervittrande tillvaro leder ut i Saharas tomhet – det yttersta uttrycket för en reptil livshållning.

Läs mer

Elefantens fot

Resa i Baluchistan och Afghanistan

Stockholm: Bonniers 1985. Atlas 2006

”I fem år har den afghanska motståndsrörelsen lyckats hålla ryssarna stången. Varifrån tar den sin styrka? varför är den så splittrad?” Sven Lindqvist har mött motståndsmännen i deras högkvarter i Peshawar.

Läs mer

En underjordisk stjärnhimmel

Personligt kalendarium

Stockholm: Bonniers 1984. Atlas 2009.

Stjärnorna på Sven Lindqvists underjordiska himmel är de författare han ständigt återvänder till. I deras sällskap vandrar han genom året, lyssnar och tänker vidare på vad de har att säga om kärlek och politik, om konst, livssyn och arbetsliv.

Läs mer

En gift mans dagbok
Stockholm: Bonniers 1982. Pocket 1983. Atlas 2009.

”Och sen levde de lyckliga i alla sina dagar…” Men hur gick det till, egentligen? Det är ju ingen konst att vara tillsammans i kärlekens underbara soluppgång. Det svåra börjar när man skall dela kärlekens vardag, stå vid kärlekens diskbänk, föra kärlekens kassabok. Det svåra börjar när man inte längre kan känna igen kärleken därför att den ser ut som svek eller förtryck.

Läs mer

En älskares dagbok
Stockholm: Bonniers 1981. Pocket 1982. En bok för alla 1983. Atlas 2009.

”Jag har aldrig skrivit om kärleken. Jag tyckte inte att jag hade något väsentligt att säga om den. De flesta andra människor har mycket större och mera varierad erotisk erfarenhet än jag, som i mer än 30 år har älskat en och samma kvinna.”

Läs mer

Hamiltons slutsats

Politiska artiklar från 70-talet

Stockholm: Bonniers 1980. Atlas 2009.

”Om man tar i beaktande de avseenden som med avseende på jordegendomen bör tagas i beaktande, så finner man, att det är allra bäst precist som det nu är.”

Det var nationalekonomen G A Hamilton som i slutet av 1890-talet drog den slutsatsen. Konservatismens kärna har sällan fått en ståtligare formulering. Än i dag finns det många som fortsätter att tänka som Hamilton.

Läs mer

Kina nu

Vad skulle Mao ha sagt?

Stockholm: Marieberg 1980. Tillsammans med Cecilia Lindqvist.

Cecilia och Sven Lindqvist bodde i två år i Kina i början av 60-talet. Nu har de återvänt dit för en fem månaders vistelse.

De återser det Peking de känner så väl och träffar sina gamla vänner. De jämför förr och nu i fabriker och landsortskommuner. De berättar i ord och bild om den kinesiska ungdomens kärlek, om teaterns förnyelse och arbetslivets förvandling, om politiskt förtryck och strävan efter demokrati.

Läs mer

Lägenheter på verkstadsgolvet

En idéhandbok i arbetsmiljöplanering

Statens råd för byggnadsforskning, Örebro 1977. Tillsammans med Jan Henriksson.

För att kunna förändra måste man först lära sig att ifrågasätta. Man måste öva sig att anta att saker och ting vore annorlunda, att föreställa sig hur livet då skulle vara, att leva sig in i dessa förhållanden som ännu inte existerar. Bilder och texter i den här boken ger material för sådana övningar.

Läs mer

Arbetsbyte

Tre essayer om demokrati och arbetsfördelning

Stockholm: Bonniers 1975, Aldus pbk 1976. Atlas 2009.

Till läsare inom de s.k. högre samhällsklasserna

Det första avsnittet i den här boken handlar om industriella arbetsplatsers yttre utformning. Det visar att en av anledningarna till att en fabrik ser ut som den gör är att Du aldrig har arbetat där.

Läs mer

Jord och makt och Jordens gryning
Stockholm: Bonniers 1973 och 1974.

För miljoner människor i tredje världen är jord den enda vägen till frihet och trygghet, till arbete och bröd. För ett litet fåtal är samma jord en källa till rikedom och makt. Jord och makt handlar om den största och mest förtryckta delen av den sydamerikanska arbetarklassen, fattigbönder och lantarbetare, och om en av kontinentens viktigaste överklassgrupper, de stora jordägarna.

Läs mer

Självklara saker
Stockholm: Bonniers 1970. Atlas 2009.

”Skriva lärde jag mig på ett barnhem i Södertälje…”

”Konst, sa John, är konsten att uthärda sig själv…”

”Min första bok skrev jag i trädgården till ett hus i Åsbro. Men jag visste det inte då. Tvärtom hade jag beslutat att aldrig mer skriva en bok…”

Självklara saker ger tre nycklar till mitt författarskap.

Läs mer

Slagskuggan

Latinamerika inför 70-talet

Stockholm: Bonniers 1969. Pocket 1969, 1975. Atlas 2009.

Sven Lindqvist reste i fjorton månader från Kuba i norr till Eldslandet i söder. Han var med i Vallegrande när Che Guevaras revolutionsförsök krossades och i Peru när general Velasco trotsade USA.

Läs mer

Myten om Wu Tao-tzu
Stockholm: Bonniers 1967. Pocket 1969, 1987 och 2002. En bok för alla 1978.

Den kinesiske konstnären Wu Tao-tzu stod en dag under Tangdynastin och betraktade en väggmålning som han just hade slutfört. Vad gjorde han därinne? Vart kommer man om man följer honom?

Läs mer

Dagbok och diktverk

En studie i Vilhelm Ekelunds Nordiskt och klassiskt

Stockholm: Bonniers 1966. Atlas 2009.

Vilhelm Ekelund efterlämnade vid sin död 1949 en ocean av papper och många anteckningsböcker som innehåller nycklar till hans svårtillgängliga aforistik.

Läs mer

Asiatisk erfarenhet
Bonniers 1964. Atlas 2009.

Hur upplever man Indien efter två år i Kina? Hur känns det att komma från Shanghai till Tokyo? Sven Lindqvist har färdats över Mongoliets blommande högslätter, han är en av de få som varit både i Mao Tse-tungs Peking och på Chiang Kai-sheks Formosa.

Läs mer

Kina inifrån
Stockholm: Bonniers 1963. Bonniers folkbibliotek 1966. Atlas 2009. Tillsammans med Cecilia Lindqvist.

Den artikelserie som ligger till grund för Kina inifrån publicerades först i Dagens Nyheter, Manchester Guardian, Neue Züricher Zeitung och andra ledande tidningar i hela världen.

Läs mer

Praktika
Stockholm: Bonniers 1962. Ny upplaga 1982. Atlas 2009.

Praktika blev så gott som färdig hösten 1960 under den kris som senare skildrades i En gift mans dagbok. Manuskriptet följde med till Kina där det spolades bort ur medvetandet av den påträngande kinesiska verkligheten.

Läs mer

Hemmaresan
Stockholm: Bonniers 1959. Pocket 1965. Atlas 2009.

Två unga svenskar bosätter sig i en fattig avkrok av Grekland för att lära sig leva ansikte mot ansikte med tillvarons verkliga problem. Skall man sätta barn till en sån värld som den här? Kan man leva ett liv utan resultat? Finns det en frihet som inte utmynnar i tomhet?

Läs mer

Reklamen är livsfarlig
Bonniers 1957. Ny upplaga: Melbi 1994. Pocky 2001.

Vi hade ingenting, Vi behövde säng förståss och köksbord, stolar, dammsugare, köksredskap, glas och porslin — kort sagt: ALLT.

Dessutom försökte marknaden pracka på mig en massa saker som jag inte behövde.

Läs mer

Ett förslag
Stockholm: Bonniers 1955. Ny upplaga 1961, 1981. Atlas 2009.

Sven Lindqvist i Nu dog du (1999) om sin första bok:

”Våren 1955 var för mig en hänryckningen tid. Jag debuterade som författare med en liten prosabok som hette Ett förslag.

Jag föreslog ett nytt liv, levt i större allvar. Jag föreslog en ny dikt, riktad direkt till en läsare som ‘hotas av en stor fara’. En läsare som ‘hör radion säga att det nya kriget brutit ut’. Mitt unga liv gav mig kärlek, lycka, framgång – men hela tiden i skuggan av en kommande katastrof som jag ingenting tyckte mig kunna göra för att hejda.”

Läs mer